Puerto José Banús, eller bare Puerto Banús som stedet blir kalt, er en marina i området Nueva Andalucía, sørvest for Marbella på den spanske solkysten, Costa del Sol.

Puerto Banus ble bygget på starten av 70-tallet av José Banús, en lokal eiendomsutvikler, som en luksusmarina og et shoppingkompleks. Det har siden blitt en av de mest populære stedene på Costa del Sol med 5 millioner årlige besøkende. Stedet er også populært blant internasjonale kjendiser og alle som like litt glamour.

Puerto Banús er utviklet rundt en kystlandsby i middelhavsarkitektonisk stil og inneholder dyre kjøpesentre, restauranter og barer rundt marinaen. Det er også sted du kan se mange eksotiske biler som eies av internasjonale kjendiser og velstående eiere som også eier store luksusyachter. Luksusbiler som Rolls Royces og andre dyre sportsbiler som Ferrari, Lamborghini, Bugatti og Bentley er et vanlig syn i sommermånedene rundt Marbella og Puerto Banus. Disse bilene blir hentet til området av bilprodusenter som vil vise frem de nyeste superbilene sine, og rikfolk som vil vise frem sin egen suksess.

Historien om Puerto Banus

Det var arkitekten Noldi Schreck, som deltok i designet og byggingen av Beverly Hills i Los Angeles som fikk i oppdrag å lage utformingen av Puerto Banus. I i 1966 fikk han besøk av prins Alfonso de Hohenlohe, og jobben da var å tegne Hotel Marbella Club. Schrecks første jobb var å møte José Banús (en nær venn av Francisco Franco) og overbevise ham om at Puerto Banús ikke var et egnet sted å bygge store skyskrapere, han foreslo at han heller burde bygge en sofistikert andalusisk landsby og marina, den første marinaen laget av en enkelt arkitekt, Jose likte ideen og gikk videre for å lage det man i dag kjenner som Puerto Banus. José Banús ble den største utvikleren av boligkomplekser på Costa del Sol, og havnen ble døpt opp etter ham.

Når komplekset ble åpnet i mai 1980 ble det laget en fest uten sidestykke, blant de som deltok var blant annet Aga Khan, filmregissør Roman Polanski, Playboy grunnlegger Hugh Hefner, Dr. Christiaan Barnard (pioneer på hjertetransplantasjoner) og Fyrst Rainier og prinsesse Grace fra Monaco. Julio Iglesias ble hyrt inn for å synge for gjestene for summen av 125 000 pesetas, og fikk også en gate kalt opp etter seg. Ikke mindre enn 300 servitører ble hentet inn fra Sevilla for å servere 22 kilo Beluga kaviar av beste kvalitet til de 1700 som deltok på festen.

Klima og geografi

Puerto Banús ligger på Costa del Sol i Sørøst-Spania, 6 km sørvest for Marbella, 64 km sørvest for Málaga og 782 km (486 mi) sør for Madrid, i andre retningen har man den britiske kolonien Gibraltar som også er vel verdt et besøk.

Klimaet i området er regnet som et av de beste i verden med sine 330 soldager i året. Man regner at området rundt Marbella har en gjennomsnittlig årlig temperatur på 18°C.

Málaga lufthavn ligger 60 km unna, og er det beste alternativet å komme via om man velger fly, man kan også velge å fly til Gibraltar, men det er et mye mere begrenset antall fly som lander der. Etter at du har landet på flyplassen er det bare å kjøre motorveien forbi Marbella for å komme frem, det er et godt nettverk av veier og transporttjenester som forbinder Puerto Banús med tilstøtende byer langs kysten.